18 Ağustos 2010 Çarşamba

BİR İBRET ÖYKÜSÜ

Bir Kadın İşçinin
“Fahişelikten Teröristliğe” Kadar Giden İŞİNİ GERİ İSTEME Mücadelesi

İSMİ: TÜRKAN ALBAYRAK
KÖLELİK TAAHHÜTNAMESİNİ İMZALAMADI
SENDİKALI OLDU
İŞTEN ATILDI
İŞİNİ GERİ İSTİYOR
BUNUN İÇİN PAŞABAHÇE DEVLET HASTANESİ ÖNÜNDE DİRENİYOR!

Türkan Albayrak, ’92 yılından beri çeşitli işlerde, işyerlerinde çalıştı. Konfeksiyon işçiliği yaptı. Taşeron temizlik şirketlerinde temizlik işçisi olarak çalıştı. Konfeksiyon işçisiyken “sigortam yapılsın” diye ısrar ettiği için işten atıldı... Başka bir işyerinde sendikal çalışma yaptıkları için patronlar işyerini iflas etti diye kapattılar...

2002 yılında Türk Telekom Gayrettepe Başmüdürlüğü’nde Öncü AŞ de taşeron firmasında temizlik işçisi olarak işe başlıyor. Tam bir köle düzeni. Türkan Albayrak çalışma koşullarını şöyle anlatıyor: “Arkadaşlarınla konuşmak yasak, çay içmek yasak, yemek saati dışında bulunduğumuz kattan ayrılmak yasak. Temizlik şefi sürekli işçilere hakaret ediyor aşağılıyor. Asgari ücretle çalışan işçilere sigarasını aldırıyor onlardan avanta alıyor. Sesini çıkartanı işten atıyor. Kadınlara cinsel tacizde bulunuyor. Evlerine kadar rahatsız ediyor. Olmadık işlere sürüyor küçük düşürüyor.” Bu koşullara dayanamıyor Türkan Albayrak, müdür yardımcısına şikayet ediyor. Kadın işçilere sahip çıkan Türk Telekom Gayrettepe müdür yardımcısı da işten atılıyor.

2006 yılında Paşabahçe Devlet Hastanesi’nde taşeron temizlik şirketi Piramit AŞ temizlik işçisi olarak işe başladı. Burada da hakkını arıyor Türkan Albayrak. Ve hakkını aradığı için ibretlik şeyler yaşıyor.

Hastanede başlattıkları sendikal mücadele sonrasında özellikle başhekim yardımcısı Yaşar Çelik tarafından çöpçüler denilerek hakarete maruz kaldı. Müdür yardımcıları Mehmet Can ve Halis Demir’in her cuma işten atma tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Yapılan bu baskı ve tehditlerin en kötü ve onur kırıcı olanı da başhemşire yardımcısı Aylin Karamemişoğlu’nun kadın işçilerle yaptığı toplantı oldu. Karamemişoğlu kadın işçileri aşağılayarak, bütün kadın işçileri fuhuş yapmakla suçlayan bir konuşma yaparak erkeklerle konuşmalarını yasakladı.

Türkan Albayrak, sınıf sendikacılığından uzak tavır sergileyen patronla kolkola toplantı yapan Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş Sendikası Kadıköy Şube Başkanı Ali Tepeci tarafından terorist ilan edildi.

Türkan Albayrak, 8 Temmuz günü işten atıldı.

İşte ülkemizde hakkını arayan, sendikalaşmak isteyen bir emekçinin karşılaştıkları bunlardır:
- Teröristlik suçlaması
- Fahişelik suçlaması
- İşten atılma
- Tehdit, yıldırma yöntemleri

TEK KİŞİLİK DİRENİŞE
HASTANE YÖNETİMİ-POLİS VE ZABITA SALDIRISI


Paşabahçe Devlet Hastanesi başhekimliği, polis ve zabıtalar Türkan Albayrak’ın haklı direnişine tahammül edemediler. 5 Ağustos ve 9 Ağustos günü Türkan Albayrak’ın direniş çadırına polis ve zabıtalar üç kez saldırdı. Türkan Albayrak’ı yerlerde süreklediler, çadırına, döviz ve pankartlarına, suyuna el koydular. Amaç yıldırmaktı. Türkan Albayrak yılmadı, çadırımı alırsanız “bir kilim üzerinde oturururum” diyerek direniş devam ediyor mesajını verdi.

Saldırı Türkan Albayrak’ın kararlılığı ve destek ve dayanışmalarla boşa çıkartıldı.
Hakkı için direnene saldıranlar emek ve emekçi düşmanlarıdır. Türkan Albayrak direnişiyle emek düşmanlarının yüzüne adaletsizliklerini, suçluluklarını, zorbalıklarını ve yenileceklerini haykırıyor. Buna tahammülsüzdürler işte.

DİRENİŞİ SAHİPLENELİM!
DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM!


Türkan Albayrak'ın direnişini sahiplenmek, Tüm emekçilerin, sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin sorumluluğudur.

ÇÜNKÜ:
Türkan Albayrak'ın direnişini sahiplenmek,
Sendika hakkını savunmaktır.
Direnme hakkını savunmaktır.
İnsanca yaşama ve insanca çalışma hakkını savunmaktır.
Tüm emekçileri, sendikaları ve demokratik kitle örgütlerini bu onurlu emekçi kadının direnişini sahiplenmeye çağırıyoruz.


DAYANIŞMA İÇİN

Türkan Albayrak
Tel: 0530 777 68 790

Paşabahçe Devlet Hastanesi Önü – Direniş Çadırı

pasabahce.iscileri@gmail.com
www.pasabahcedirenisi.blogspot.com

Hiç yorum yok: